Новости и соопштенија

 

ПРОМОВИРАНА ПРВАТА СТРАТЕГИЈА ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ НА ГРАД СКОПЈЕ

» 04.04.2017

Градот Скопје денеска и официјално ја промовираше првата Стратегија за климатски промени на Градот, која е изработена од експерти и граѓани, а со техничка и финансиска поддршка на Програмта за развој на Обединетите Нации (УНДП). Повеќе »


GrowApp: направи анимација за климатските промени, дома во својот двор

» 20.03.2017

Ново лансираната GrowApp апликација, им овозможува на луѓето да направат анимации на дрва, градини и предели, со преземање на слики од нивните смарт телефони. Апликацијата директно ги трансформира овие слики во еден краток филмски формат (time lapse movie), покажувајќи ги промените во текот на годишните времиња, па дури и во текот на годините. Додека се забавуваат правејќи анимација во дворот на својот дом, корисниците им помагаат на научниците за подобро да се разберат влијанијата на климатските промени врз животната средина. Повеќе »


ПРЕЗЕНТИРАН НАЦРТ ИЗВЕШТАЈОТ ЗА НАЦИОНАЛНА БАЗА НА ЕМИСИИ НА СТАКЛЕНИЧКИ ГАСОВИ

» 16.02.2017

(15.02.2017) Денеска во просториите на МАНУ беше презентиран нацрт извештај за националните емисии на стакленички гасови, подготвен во рамките на проектот “Втор двогодишен извештај за климатски промени”. Повеќе »


Паметна иднина за јавниот транспорт во Скопје

» 07.12.2016

За да се реши големиот проблем со загадувањето во главниот град Скопје, потребно е повеќе луѓе да користат јавен транспорт. За да се натераат луѓето кои секојдневно одат на своите работни места повеќе да користат автобуси а не автомобили, УНДП во партнерство со Фондот за иновации и технолошки развој и главниот превозник во градот ЈСП, организираше натпревар за пронаоѓање интелигентни решенија за подобрување на автобускиот систем, меѓу кои и автобуски „хакатон“ и дизајн за „паметна автобуска постојка“. Повеќе »


Дарко Јаконов: Автомобилите-сериозни причинители за загадување на воздухот

» 29.11.2016

Интервју со Дарко Јаконов, сопственик на порталот Automedia.mk Повеќе »

СледнаLoading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен