Новости и соопштенија


Стапува на сила Договорот од Париз: СИТЕ СИСТЕМИ ВО ПОГОН


Историскиот договор од Париз за климатски промени усвоен во 2015 година ќе стапи на сила на 4 ноември. Приружете се и Вие на прославата! Кажете му на светот што значи Договорот од Париз за Вас, со тоа помагајќи да се подигне свеста за потребата од брза акција и решенија. Подолу се некои идеи за тоа како секој може да земе учество, од граѓаните до големите корпорации и влади.


Брзината со која договорот ќе влезе во сила нагласува колкава поддршка сега има климатските акција низ целиот свет. Договорот од Париз е исто така составен дел на целите на одржлив развој (SDGs), кои се усвоија во 2015. Она што започна како две агенди е споено во една храбра визија за подобар свет за секој маж, жена и дете.
Во рамките на Договорот од Париз, сите нации се согласија за борба против климатските промени и инвестиции кои ќе ја задржат просечната глобална температура под 2 Целзиусови зголемување.


Договорот од Париз и SDGs ќе бидат успешни само ако сите целосно ги поддржуваат и амбициозните цели ги оживеат со вистинска акција - од национални, регионални и локални лидери; од инвеститорите и компаниите до граѓаните кои сакаат да живеат во безбеден и просперитетен свет, и кои сакаат активно да го обликуваат тој свет.

#ДоговоротодПариз ќе стапи на сила на 4 ноември! Време е да се имплементираат светските наголеми цели за климатски промени.


Што можете да направите
Ако користите социјалните медиуми, Ве молиме да го поддржите Thunderclap- тоа е лесно и трае само неколку секунди!
Ако може да инвестирате малку повеќе време, можете да напишете напис, блог, инфографик, или едноставно текстуална порака на социјалните медиуми, можете да снимате и објавите видео на социјалните медиуми. Но, и само споделување мислења на социјалните медиуми на денот ќе биде значаен придонес.
Ако сте компанија, град, регион или влада, зошто да не го осветлите вашето седиште со едноставна порака, на пример "Ние сме за превземање климатски акција" или испрати порака до сите вработени, клиенти и колеги преку социјалните медиуми или на вашиот веб-сајт.

Некои од прашањата можете да го допрете во вашиот пораки се:
∙ Кои се вашите надежи и желби за подобра иднина сега кога Договорот од Париз стапи на сила?
∙ Како мислите дека вашата земја, регион, град, фирма или организација може да придонесе?
∙ Што лично не сте подготвени да направите сега за да се иммплементира Договорот од Париз?

Клучни хаштагови за 4 ноември
Откако сте го запишале вашата порака, Ве молиме да ја објавите на Твитер, Фејсбук или Instagram, користејќи #ParisAgreement. Во признавањето на меѓусебно зајакнување и поддршка на улогата на целите за одржлив развој, додадете #GlobalGoals.
Во очекување на Конференцијата за климатски промени во Маракеш, можеби ќе сакате да го додадете # COP22 и #ClimateAction.

На 4 ноември, светот може да се каже: "Сите системи во погон" за Договорот Париз.

Loading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен